שיעור לחיים מהסביבון

חג החנוכה עמוס בתובנות ומסרים חשובים. הפעם נתמקד בלימוד מהסביבון. נראה משחק תמים? מסתבר שממש לא, גם מסביבון פשוט אפשר ללמוד הרבה.

סביבון סוב סוב סוב...

החיים שלנו בנויים ממעגלים שחוזרים על עצמם. תקופה של 12 חודשים אנחנו מכנים "שנה" בגלל שהיא שונה וחוזרת שוב ושוב. גם לרצף החיים שלנו מלידה ועד גיל 120 אנחנו נותנים את השם "מעגל החיים". את המעגל הזה אנחנו חווים על עצמנו, על הורינו, ילדינו, נכדינו ועוד, בכל פעם מזווית שונה של חוויה. המעגליות הזו נותנת לנו תחושת בטחון ויוצרת אצלנו סדר. היא מאפשרת לנו כל הזמן הזדמנות להתחלות חדשות ולנתינת משמעות נוספת או שונה בכל זמן. אפשר להתחדש בתוך המעגל של החיים שחוזר על עצמו.

 

מצד אחד: בתנועה מתמדת

הסביבון מלמד אותנו שכדי לעמוד על הרגליים צריך תמיד להסתובב. פעילות ועשיה ממלאים אותנו בכוחות חיוביים. שמעתי פעם שאם אתה מחפש מישהו שיעשה משהו תלך לאדם הכי עסוק. דווקא זה שחייו מלאים בעשייה הוא זה שיש לו אנרגיה לעשייה נוספת. פאסיביות והעדר יוזמה מחלישים עוד ועוד והאדם מאבד את החשק לעשייה ולפעילות.

 

ומצד שני: הכוחות מוגבלים

מסתובב, מסתובב ומתי שהוא הכוח נגמר. גם זה קורה. לפעמים האדם מרגיש שכוחותיו אוזלים. כמה טוב שיש שבת לנוח! מדי פעם צריך מנוחה. לקחת כמה ימים של חופש מהעבודה, למצוא את ההזדמנויות לעצור ולצבור כוחות.

 

ומצד שלישי: אפשר גם תוך כדי תנועה

החיים שלנו הם לא בדיוק כמו סביבון. הסביבון מקבל כוחות מחדש רק אחרי שהם נגמרים לחלוטין. בחיים שלנו אפשר למצוא את מקורות האנרגיה גם תוך כדי תנועה. גם אחרי תקופה ארוכה של עבודה שוחקת אפשר למצוא זוויות חדשות שמעוררות לאנרגיות חדשות. גם במשימות הביתיות והחינוכיות היומיומיות אפשר וכדאי לגוון ולשנות ולהוסיף עוד אנרגיה ומוטיבציה לאפרוריות החיים.

 

נופל וקם

ולפעמים החגיגה נגמרת. עושים ומנסים ולמרות הכל נופלים. יש בחיינו גם נפילות, יש מעידות, יש כשלונות. הסביבון מלמד אותנו שהנפילה היא לא סוף הסיפור. גם אחריה יש תקומה. לעיתים יהיה צורך בעזרה של מישהו אחר שייתן דחיפה, שיסובב, ולעיתים האדם מוצא את כוחותיו הפנימיים לקום ולהתעודד. אין ייאוש. לקום מחר בבוקר ולהתחיל מבראשית.

 

נס

לא הכל בידיים שלנו, וטוב שכך. חשוב וטוב שנשלים עם העובדה שאפשרויות ההשפעה שלנו על חיינו מוגבלות. אנחנו צריכים לעשות את שלנו, עד כמה שאנחנו יכולים, אך דברים רבים קורים במציאות ע"י גורמים אחרים. אדם יכול להיות מאוד מתוסכל ממאמצים שלו או מתחושה שהוא לא מסוגל לשנות את המציאות. טוב יעשה אם יברר לעצמו: מה בכוחי לעשות ומה לא בידיים שלי? הפער בין המציאות כפי שאנו שואפים אליה לבין היכולת שלנו להוביל לשם מזמין אותנו לתת מקום לשיתוף פעולה עם אחרים ולתפילה לסיוע מלמעלה להגשמת חלומותינו.

 

גדול

הגודל מציין משהו שהוא עם עוצמות רבות, יותר ממה שיש לנו במצב הנוכחי. הצבת מטרה גדולה בחיים נותנת כיוון וכוחות בהשגת היעדים הקטנים והקרובים של החיים. חשוב שלאדם יהיו שאיפות וחלומות. אדם שלא חולם בגדול, גם לא יוכל להגשים בגדול.

 

היה

מה שהיה בעבר היה טוב או רע? שאלה של השקפה. ההסתכלות על העבר ולאן אנחנו לוקחים את העבר תלויה בנו ובבחירתנו. על המציאות והאירועים שהיו איננו יכולים לשלוט. את ההתייחסות אליהם אנו יכולים לבחור. מכל מצב יש להפיק את המירב והמיטב. אם היה טוב אין סיבה שלא יהיה טוב. הלמידה מהעבר צריכה להוליד בנו אופטימיות וציפיה חיובית לעתיד.

 

פה

בגולה היו כותבים על הסביבון את האותיות נ'ג'ה'ש' שמציינות נס גדול היה שם, בארץ ישראל. אנו, שזכינו לחיות בארץ ישראל משחקים בסביבונים של נס גדול היה פה. ההסתכלות החיובית על האירועים עלולה להיות כרוכה בהסתייגויות בסגנון "כן, אבל...". נכון שהיה טוב, אבל זה היה שם, לא במציאות שאנחנו חיים בה. אפשר לשמוע אנשים רבים מספרים על כמה פעם היה טוב ואיך בחוץ לארץ היה טוב במעין געגועים למשהו מושלם ממציאות אחרת, רחוקה ובלתי ניתנת להשגה. במסע הגאולה שלנו, הלאומי והפרטי, אנחנו שבים להכרה שהטוב שייך אלינו למציאות חיינו הנוכחית. כן, כן, פה, אצלנו היו ניסים גדולים. כמה נפלא!

 

חנוכה שמח!!!

בנימין