עסק זוגי

 

האם מציאות שבני זוג עובדים יחד היא טובה לזוגיות או לא? כמובן, תלוי!

עסקים רבים הינם עסקים משפחתיים, בהם נמצא את שני בני הזוג עובדים ביחד. האם מציאות זו טובה לזוגיות ולעסק או שהיא בעייתית?

קיימים מאפיינים דומים לחיי זוגיות ולעבודה. בשניהם קיימת מטרה משותפת שלשמה פועלים, בשניהם יש צורך בשיתוף פעולה ותקשורת טובה. בשניהם קיימים מתח ולחץ אשר יכולים לגרום לעימותים. אהבה בין בני זוג ותקשורת טובה יכולים להצמיח עסק משותף, עם מוטיבציה גבוהה להצלחתו ומחויבות רבה וזה יתרון גדול.

עם זאת, יש מאפיין אחד שבו קיים שוני מהותי בין שני הקשרים. בעבודה משותפת המטרה של הצלחת העסק, על אף עוצמתה והמוטיבציה הרבה שהיא מביאה איתה, היא מטרה חיצונית לעצם הקשר וניתן למצוא שותף אחר או עובד אחר שייתן את התפוקה הזהה ואולי אף יותר מכך, לטובת העסק. לעומת זאת, בזוגיות עצם הקשר הזוגי הוא מטרה בפני עצמו. אהבה בין בני זוג משמעה קשר לשם קשר. בני זוג מתחברים זה לזו כאשר הם מעוניינים להיות זה עם זו ולקשור את חייהם זה בזו.

הבדל זה צריך להביא בני זוג שעובדים יחד או שמעוניינים לעשות זאת, לבנות לעצמם סדר חשיבות, בו הזוגיות והמשפחה חשובה להם יותר מהצלחת העסק, אם אכן כך הוא הדבר.

כמו כן, הבדל זה גורם לכך שצורת התקשורת הבינאישית של אנשים רבים שונה בין הבית לבין העבודה. יש אדם שבבית הוא מפרגן לאשתו, קשוב לה ובדיבור שוויוני, אולם בעבודה בשל דרישות התפקיד הוא מנהל סמכותי, קשוח, בעל סגנון דיבור ישיר וחד. זו דוגמה ויכולות להיות עוד אפשרויות שונות להבדלים אלו. אדם מתנהל לפי הגדרת התפקיד שהוא קבע לעצמו. אם בעבודה אני פועל, מבצע הוראות ולא יוזם, אולי כך הגדרתי לעצמי את התפקיד. אולי את תפקיד הבעל אני מגדיר אחרת לחלוטין. האם אדם נותן הוראות בבית כפי שהוא נותן לעובדים הנתונים למרותו בעבודה?

מה יקרה כאשר התפקידים ייפגשו? מה יקרה אם רעייתך תתחיל לקבל ממך הוראות כמנהל העסק, בעוד בבית זו היא שמפקדת על העניינים?

כאשר בוחנים את הדבר יש לשים לב לאבחנה חשובה נוספת. קיימים עסקים משפחתיים שצמחו מתוך הזוגיות, בהם התשתית הזוגית היא עומדת ביסודו של העסק, לעומת בני זוג שאחד מהם מצטרף  לעבוד עם השני, ובדרך כלל זו תהיה האישה שמצטרפת לעבוד עם בעלה. במצבים אלו הגדרות התפקידים והיחסים מהמערכת הזוגית נכנסות לתוך הגדרות התפקידים והיחסים בעבודה.

באופן כללי ניתן לומר שיחסי עבודה בין בני זוג יעצימו תהליכים שקורים בזוגיות. זוגיות שנבנית בכיוון חיובי, עם תקשורת טובה וקשר טוב יכולה להתעצם מהעיסוק המשותף. זוגיות שנמצאת במשבר עלולה להינזק מהמתח הקיים בעבודה המשותפת. עיסוק משותף ואינטנסיבי במשך היום לא יכול לתקן יחסים זוגיים בעייתיים, ולהיפך.

בכל אופן, אם החלטתם לעבוד יחד, כדאי להקשיב לעצות של אנשים שעשו זאת:

אפשרו לעצמכם לדבר על המפגש של שתי מערכות היחסים האלו. דברו על המורכבות של החיבור בין השניים. אם מתאים לכם, דברו על האתגר שבמציאות זו.

חלוקת תפקידים ברורה. העסק המשותף צריך להיתרם מהחוזקות של כל אחד מכם. אם לכל אחד יהיה תפקיד מוגדר בעסק לא "תדרכו זה לזה על הרגליים" בכל הזדמנות אפשרית.

הגדרת היררכיה. המילה היררכיה צורמת מאוד ביחסים זוגיים, אולם בעסק היא הכרחית. דברו על זה. מי מקבל החלטות? מי מנהל את העסק? יחסי המרות צריכים להיות מקובלים על שני הצדדים.

זוגיות בעבודה? עבודה בבית? מצאו את הדרך הנכונה עבורכם להפריד בין השניים כראוי. האם יש זמן משותף במשך היום ללא התעסקות בעסק? מה קורה כאשר מגיעים הביתה? מומלץ מאוד להגדיר ולתחם את העבודה על מנת לאפשר לזוגיות את הקשר מצד עצמו, כפי שנכתב קודם.

מי מטפל בענייני הבית? התעוררה בעיה בבית באמצע היום, קראו מהגן של הילד, אמור להגיע טכנאי הביתה, מי מתפנה לכל אלו?

 

זוגות שעשו זאת והצליחו מתארים את הדברים האלו כחשובים ומועילים.

הצלחה רבה בכל התחומים!                                          

בנימין